Торта "Медовик" |
Дарове за кумове |
Тази година заложих на торта "Медовик". Приготвям я за първи път, времето ми беше малко и затова реших да е с готови блатове,
Готови блатове за торта "Медовик" |
а крема го пригодих според наличните продукти. Основната идея взех от тук, тъй като обожавам кремовете с маскарпоне. Но имах само една кутийка сгущенка, и прибегнах до идеята на Йоли за млечен крем от тук.
Ето и моят вариант:
Торта "Медовик" |
Необходими продукти:
1 опаковка готови кори "Медовик" - 5 бр
250 гр меко краве масло
150 гр пудра захар
250 гр маскарпоне
1 консерва сгущека (нямам клавиш за руската буква :) )
1 прахче ванилия
500 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 с.л. захар
4 с.л. с връх брашно
1 прахче ванилия
2 с.л. мед
Филирани бадеми
Бял и млечен шоколад
мед
смлени орехи
половинки от орехови ядки
Начин на приготвяне:
Първо приготвям млечният крем, като разбърквам брашното, захарта и ванилията, прибавям малко мляко до гъста каша без грахулки, сипвам жълтъците, разбивам с телта добре и разреждам с останалото мляко. Слагам и варя на котлона при непрекъснато разбъркване. Когато започне да отделя мехури, прибавям меда, разбърквам и оставям да се охлади добре.
За масления крем: разбих маслото с пудра захар и постепенно прибавих маскарпонето, ванилията и консервата сгущенка.
От този крем отделих малко за измазване на тортата, а останалото количество смесих с изстиналия млечен крем, като разбих добре с миксер.
На картонена подложка за торта намазах няколко лъжици от крема, поставих кора, пак намазах с крем, и така до последната 5-та кора. Стегнах всичко в тортен ринг ( без дъно), а най-отгоре мацнах с крем, който обрах от стените на купата :)
Прибрах тортата в хладилник за една нощ. Не бързайте да я вадите по-рано - опитах след 4 часа, но установих, че блатовете не са добре напоени и крема се разтече... Та я върнах набързо в ринга и я оставих да пренощува...
Пчелички |
Идеята за украсата взех от Веси Казакова, а пчеличките - от нета:
Приготвяне на шоколадови пчелички |
Панирах борда на тортата със смлени орехи и декорирах небрежно :)
И ето резултата:
А по-късно след обяд се насладихме на невероятния вкус!
Парченце Медовик |
Изглежда трудоемко, но си заслужава всяка минута, отделена за приготвянето!
Това е, да Ви е сладко :)
Медовик в разрез |
Няма коментари:
Публикуване на коментар