сряда, 1 април 2015 г.

Пролетни занимавки: Охлюви по "бургундски"

Ето, че изпратихме Март... Пролетта напира, макар и леко възпрепятствана от разни циклони и антициклони :) Днес една приятелка публикува снимка на пролетната си градина, в която щъкат малки симпатични рогати гадинки. Doriana Tcukova, благодаря, че ме провокира да споделя тук как приготвям един от любимите ни деликатеси :*

Обикновено се заемам с тях към края на Април или началото на Май - зависи от времето навън. Когато е топло и дъждовно, събирам рогатите гадинки по храсти и  полянки извън града. А напоследък наш приятел ми ги носи с торбите, дори понякога да не ми стига времето да се забавлявам с тях :)
Рогатите ме търсят
















Ето и начина, по който ги приготвям:

Важно е да се оставят охлювите поне 12 часа да се изчистят. Аз ги слагам вечерта в кофа с малко вода на дъното, захлупени и затиснати здраво. На сутринта вече са готови за обработка.

Ползвам една голяма емайлирана кофа (подарена ми от баба) - слагам я на котлона до половината с вода и 4 шепи морска сол да заври. Пускам внимателно охлювите във врящата вода, като за мое удоволствие ги броя - обикновено са около 250 :) След като отново заврат, отпенвам  с решетъчна лъжица няколко пъти и варя 10 минути.

Варене в кофата на баба




















После слагам под течаща студена вода, докато могат да се вадят с ръце и започвам да ги почиствам - с шиш или малко ножче вадя всичко, като внимавам да не остава пълнеж в черупката, изрязвам и изхвърлям червото. Ако не е чиста черупката, я изхвърлям.
Ядките, които съм събрала, поставям в гевгир, посипвам обилно с готварска сол и претривам добре - това се прави, за да се отдели слузта. Измивам под течаща вода и ако е необходимо, повтарям процедурата.
Слагам вода да заври, прибавям 2 стръка пресен девесил и пускам ядките да поврат още 10-ина минутки. Придобиват страхотен аромат след това!
Отделно от това в тенджера възвирам вода с морска сол и пускам почистените черупки да се изварят. После ги измивам добре, изцеждам водата и са готови за пълнене.

За плънката: Според количеството на охлювите разбърквам краве масло, сол на вкус( не прекалявайте, тъй като охлювите са достатъчно солени), чесън на гранули и голяма връзка пресен магданоз, нарязан на ситно.

Във всяка черупка поставям по 1 или 2 ядки и замазвам с маслената смес. И така до изчерпване на някой от консумативите.
Ако ви останат ядки - замразете ги във фризера и ги ползвайте при следващото правене на деликатеса, за ризото с лапад и охлюви, или за супичка с охлюви.
Ако ви останат черупки - изсушете ги добре и ги ползвайте когато имате ядки.
Ако ви остане маслена смес - завийте я в прозрачно фолио и я ползвайте за овкусяване на печени филийки например :)

Пълнене на черупките
















Разпределям готовите охлюви в кутийки или полиетиленови пликове и прибирам във фризер.

Готови за фризера
















Консумират се запечени във фурна или парти-грил. За целта намачвам леко лист алуминиево фолио на дъното на тавичка и подреждам в гънките черупките с отворите нагоре. Запичам леко до втечняване на маслото. Ако не разполагате с прибори за черупчести, помогнете си с клечка за зъби или дървено шишче, за да извадите ядките и да се насладите на екзотичният им вкус. А и сокът от масло с подправки не е за изхвърляне!

Запечени и готови за консумация
















Французите знаят какво да ядат!!!
И макар, че приготвянето на този деликатес е доста пипкаво и трудоемко, определено си струва! Поне у нас е високо ценен и се консумира винаги с удоволствие!
Успех на смелите и търпеливите! И ДА ВИ Е СЛАДКО :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар